• Over ons

 • Geschiedenis V.V. Echteld

  In juli 1937 kwamen een aantal voetballers bijeen, die weer een vereniging wilde oprichten. Begin 1900 werd er al gevoetbald maar deze vereniging ging ter ziele.

  In café de Vogelenzang werd DOS, Door Oefening Sterk, opgericht, het café deed dienst als kantine, de veeschuur werd omgebouwd tot kleedkamer en een weiland naast het café werd omgetoverd tot voetbalveld. Alvorens men begon te voetballen moesten eerst de koeien van het veld verdreven worden want het veld deed ook gewoon dienst als weiland.

  Net na de oorlogsjaren (in de oorlog werd er bijna niet gevoetbald, maar de vereniging is wel blijven bestaan) heeft zich heel wat afgespeeld op het veld aan de Vogelenzang.

  DOS speelde in de afdeling Brabant en in 1947 werd men kampioen. Waardenburg werd in een beslissingswedstrijd met 4-2 verslagen.

  Het ging goed met DOS, tot een reserve-elftal van Theole op bezoek kwam. Na de wedstrijd ontstond een massale vechtpartij. Twee Echteld-spelers werden levenslang geschorst en kregen een flinke boete. Maar ook deze tegenslag overleefde men. In 1951 werd Echteld overgeplaatst van Brabant naar de afdeling Nijmegen.

  Het veld werd steeds intensiever gebruikt en de KNVB begon te dreigen met afkeuring van het veld. Op last van dezelfde KNVB was de naam al veranderd, DOS werd VVE, voetbalvereniging Echteld. Echteld probeerde via de gemeente een nieuw veld te krijgen, maar deze gaf niet thuis. Een conflict tussen de burgemeester en de Echteld-voorzitter was hier debet aan. De Echteld-voorzitter was ,,fout'' geweest in de oorlog en burgemeester Houtkoper was dit niet vergeten. Toen de voorzitter aftrad en opgevolgd werd door de heer Berendse, kwam alles in een stroomversnelling en werd het terrein aan de Achterstraat geopend.

  In 1968 werd Echteld kampioen in de 2e klasse van de afdeling Nijmegen, onder leiding van Arie van Beek. De kampioenswedstrijd was thuis tegen DSZ uit Boven Leeuwen en werd met 3-2 gewonnen.

  In 1974 werd de tolbrug aangelegd en Echteld moest toen noodgedwongen verhuizen naar het terrein waar het nu nog speelt, namelijk aan de Ooisestraat . Het veld wat toen werd aangelegd, geldt nu nog als één van de beste van de Betuwe en elke tegenstander is jaloers op de prachtige grasmat. Niet voor niets wordt het veld nog wel eens het Wembley van de Betuwe genoemd.

  Het duurde 23 jaar eer Echteld weer kampioen werd. De huidige leider van Echteld 1, Bart van Dee, was toen trainer/speler.

  Een jaar later promoveerde Echteld naar de vierde klasse, door een promotiewedstrijd bij SCE in Nijmegen met 2-0 te winnen. Bert van Aalst was toen trainer en over deze wedstrijd wordt nu nog vaak gesproken in Echteld. SCE had bloemen, de disco en de boerenkapel al klaar staan, want zij waren overtuigd deze wedstrijd te winnen. Het liep geheel anders, Echteld deed het onmogelijke en won met 2-0. Beide doelpunten gescoord door Kees de Keijzer. Promotie vanuit de hoofdklasse van de afdeling Nijmegen naar de grote KNVB was een feit

  Het huidige eerste elftal speelt al weer jaren in de 4e klasse. Eenmaal degradeerde Echteld naar de 5e klasse , maar dit duurde slechts 1 seizoen. Echteld promoveerde direct weer naar de 4e klasse. Deze promotie was er ook één waar nog veel over gesproken wordt bij de voetbalclub. Na de derde periode te hebben behaald, moest er om promotie gespeeld worden tegen drie totaal onbekende tegenstanders.

  Holten uit werd verslagen en toen moest het thuis tegen Loo worden afgemaakt. Deze wedstrijd werd echter kansloos verloren en Echteld had nog een theoretische kans op promotie. De Witkampers uit Laren (Gld) waren de tegenstanders en deze wedstrijd moest gewonnen worden en dan moesten Loo en Holten ook nog gelijk spelen. Het onmogelijk geachte resultaat werd toch waarheid, Trainer Daniel van Balegooijen schoot Echteld hoogstpersoonlijk naar een 2-0 winst en Loo en Holten speelden 1-1.

  Naast diverse hoogtepunten, zijn er dieptepunten in het 75-jarig bestaan van de club. De zwartste bladzijde van de geschiedenis is ongetwijfeld 19 november 2010, toen eerste elftalspeler Coen Verkuijl verongelukte. De vereniging was in diepe rouw , het overlijden van de geliefde Coen raakte iedereen binnen de club.

  30 juli 1937 is de oprichtingsdatum en er is veel gebeurd in deze 75 jaar. Niet alleen op voetbalgebied onderscheidde de vereniging zich. Wanneer er een jubileum gevierd moest worden deed men dat grootst. In 1987 tijdens het 50-jarig bestaan kwam André Hazes naar Echteld. In die tijd een unieke gebeurtenis, want optredens van zulke grote artiesten gebeurde toen nauwelijks in de Betuwe. Ook werd er een wedstrijd tussen eerste divisionist Wageningen en een Betuws elftal georganiseerd en speelde Echteld 1 tegen de Oud Internationals.

  In 1997, tijdens het 60 jarig bestaan, werd er een nederlaagtoernooi gehouden met onder meer GVVV en kwamen de Sjonnies optreden. Een jubileumcommissie zorgt ook nu weer voor een spectaculair programma. Zaterdag 6 oktober komen twee kanjers van artiesten optreden in de feesttent op sportpark Ommerstein. Jannes en Django Wagner zijn dan de publiekstrekkers. Zondagmiddag wordt het tweede Echteldse smartlappenfestival gehouden met De Waredo's uit Dodewaard, Fruitig Geflipt uit Tiel en Terg in de Ted uit Beneden Leeuwen.

  De vv Echteld is in de regio ook bekend door het organiseren van toernooien. Het bedrijventoernooi werd 18 jaar geleden bedacht en is uitgegroeid tot een populair toernooi onder de voetballers en wordt in de omgeving op verschillende plaatsen gekopieerd, omdat de formule van het toernooi 6 tegen 6 en weinig rusttijden goed werkt. Ook bedachten zij het Neder Betuwe-toernooi, wat jammerlijk voor Echteld nu een roulatietoernooi is geworden.

  De voetbalvereniging bestaat op dit moment uit drie seniorenelftallen. Echteld is een dorp van 1000 inwoners en de laatste huizen die er gebouwd zijn moeten nu alweer gerenoveerd worden. Kortom, het dorp vergrijst en niet alleen de voetbalvereniging heeft hier last van, ook de school en de dorpsvereniging hebben last van het ,,gebrek'' aan jeugd. Natuurlijk hebben er bij Echteld veel spelers van buitenaf gespeeld en dat is maar goed ook, want anders had de vereniging niet meer bestaan.